Welkom op de website van landhuis Hotel 'Le Bourg'

 
Home

Voorwoord

" Le Bourg "

Geschiedenis

Faciliteiten

Contact

Links

Cursus Frans

Foto's Hotel

 

Le Bourg

Algemeen

Adres

Prijslijst

reserveren

Regelement

 

Over ‘Le Bourg’:

ALGEMEEN

Het departement de Charente staat voor rust en ruimte, Romeinse kunst en architectuur, natuurgebieden, golfen, paardrijden, wandelen, fietsen, kanoën en veel, heel veel wijngaarden. De druiven uit deze wijngaarden, ruim 8000 hectares, worden voornamelijk gebruikt om er  Cognac van te maken. De hoofdstad van het departement is Poitiers, waar u Futuroscope aantreft. Wij doen onze inkopen echter in het dichter bij Le Bourg gelegen Angoulême, een mooie op een berg gebouwde provinciestad. Het plaatsje Cognac is kleiner, maar herbergt alle beroemde Cognac-huizen. Eén van de mooiste dorpjes van Frankrijk is het plaatsje Aubeterre sur Dronne in de Charente. U vindt hier o.a. de grootste Monolitische kerk van Frankrijk. Vanuit Aubeterre kunnen mooie kanotochten gemaakt worden over de rivier de Dronne, die u naar plaatsjes als Brantôme, het Venetië van de Périgord, in de Dordogne leidt.

KENNISMAKING MET LE-BOURG

Op Le Bourg worden slechts vier kamers verhuurd aan gasten, dus erg druk is het er nooit. Maar wel gezellig, want zowel bij mooi als minder mooi weer, wordt er door alle gasten aan één lange tafel genoten van een uitgebreid ontbijt. Of als u dit wenst van een lichte lunch en een mooi diner.

GESCHIEDENIS

Le Bourg werd rond 1880 gebouwd door een grootgrondbezitter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het grote huis bezet door Duitse officieren. Na de oorlog stierf de eigenaar, hij vererfde zijn huis aan zijn zus die getrouwd was met de eigenaar van het Cognac-huis Renault Bisquit. Deze man, meneer Martenau, richtte het huis in tot weekend- en familiehuis. Na zijn dood werd het huis verkocht aan een notaris uit Clermont Ferrand, meneer Tracol. Hij verbouwde het huis grondig. Na zijn dood werd het huis verkocht aan twee Engelse zusjes, waarvan er één biologe was. Zij legde de tuin en het zwembad aan in 1998. In 2001 werd het huis gekocht door de huidige eigenaar, Rudolf Smulders. Boisbreteau is een erg oud dorp, het dateert uit de 11e eeuw. Aan de kerk grensde een klooster en dit klooster grensde aan de garage van Le Bourg. Het klooster is er niet meer en de kerk heeft een nieuwe toren gekregen in de 19e eeuw. Dat is goed te zien. Er wonen slechts 120 inwoners in Boisbreteau, maar die wonen wel ruim, want het dorp is in hectares erg groot. Er wonen in Boisbreteau drie Engelse gezinnen en een Nederlands gezin, de eigenaars van Le Bourg. De inwoners van Boisbreteau leven van wijnbouw en veeteelt. Geen melkvee maar vleeskoeien. Ze grazen in de weilanden rondom Le Bourg en staan als gezinnetjes bij elkaar.

Er wordt ook veel gejaagd in deomgeving van Boisbreteau. Vooral op wilde zwijnen en edelherten. Dat wordt zowel te voet als te paard gedaan. De jacht te paard ziet er indrukwekkend uit. De ruiters dragen mooie lange fluwelen jassen met bronzen en gouden decoraties en een glimmende jachthoorn completeert het geheel. U vindt veel natuurschoon in Boisbretau, 36 soorten wilde orchideeën, diersoorten die u nergens anders in west Europa aantreft, meertjes met waterschildpadden, enorme roofvogels en ook veel wijngaarden. De Charente is de Cognacstreek. Er wordt dus voornamelijk Cognac gedistilleerd uit de druivenoogst. Het plaatsje Cognac is niet groot maar erg leuk om te bezoeken. Het is wel aan te raden om rondleidingen in Cognac-huizen te reserveren. De stad Angoulême is historisch gezien een erg belangrijke stad voor Frankrijk. De stad is op een berg gebouwd en wordt de ‘stripverhalenstad’ genoemd. U ziet er strips geschilderd op monumentale historische panden. Ieder jaar in januari vindt er het grootste mondiale stripverhalenfestival ter wereld plaats. Bordeaux is de hoofdstad van het grootste wijngebied ter wereld. Een prachtige stad waarvan de restauratie bijna zijn voltooiing bereikt heeft. U ziet er op de balkonnen van de beurs- en rijksgebouwen echte gouden decoraties. Erg indrukwekkend allemaal. En natuurlijk mondain. U kunt er echter vooral heel erg lekker eten en er bijzondere Bordeauxwijnen drinken en kopen.

"Een oase van rust en ontspanning in het zonnige frankrijk"

c'est un art de vivre